· 

Musketten in museum Elburg

 ELBURG – Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juli kwamen leden van de NVWHT -Nederlandse Vereniging voor Wapenhistorie en Techniek in Museum Elburg helpen de bijzondere vuursteenmusketten uit de collectie van het museum weer in goede staat terug te brengen. De vuursteenmusketten zijn heel bijzonder, je kon er niet alleen mee schieten maar ook steken met het bajonet dat op de loop gemonteerd kon worden.

 

 De vuursteenmusketten in de collectie van Museum Elburg zijn in de periode tussen 1780 en 1800 vervaardigd door de Koninklijke Geweerfabriek Culemborg. De fabriek werd opgericht door Stadhouder Willem V. Hij wilde dat de Republiek een eigen  wapenfabriek had en niet langer afhankelijk was van wapens uit Luik. De fabriek verhuisde in 1759 van Rotterdam naar Culemborg vanwege de centrale liggen en de goede transportmogelijkheden over water.

 

 De Culemborgse wapens zijn van hoge kwaliteit. Ze waren beter, maar ook duurder dan de Luikse. De Nederlandse regimenten, die zelf hun wapens mochten inkopen, kozen daarom vaak voor de goedkopere Luikse varianten. Hierdoor was de Koninklijk Geweerfabriek geen lang leven beschoren, in 1815 werd de fabriek gesloten. Museum Elburg heeft veertien vuursteenmusketten in de collectie die afkomstig zijn uit deze fabriek. Ze hebben opvolgende serienummers en zijn dus in één keer aangekocht. Het zou interessant zijn om te kijken of daarover in de stadsrekeningen iets terug te vinden is.

 

 De vuursteenmusketten in Museum Elburg zijn niet in goede staat, concludeerde Bert van der Molen, lid van de NVWHT - Nederlandse Vereniging voor Wapenhistorie en Techniek. Hij was op bezoek in het museum en zag dat de wapens aangetast zijn door vliegroest. Van der Molen trommelde vijf andere leden van de vereniging op en samen gingen zij vrijdag en zaterdag als vrijwilligers in de kapel van Museum Elburg de geweren uit elkaar halen en helemaal schoonmaken. Daarna worden de wapens in de kristallijne was gezet. Ze zijn dan beter beschermd tegen oxidatie. Dit proces is voor bezoekers te volgen en zij kunnen ook vragen stellen over de historische wapens. De leden van de Nederlandse Vereniging voor Wapenhistorie en Techniek hebben veel kennis over historische wapen en vinden het leuk daarover te vertellen. 

 

 Er wordt steeds vaker naar de kennis en specialismen van onze vereniging gevraagd. Niet alleen in musea maar ook bij particuliere verzamelaars vraagt men speciaal naar onze leden, op speciaal verzoek, om historische wapens op de juiste manier professioneel te reinigen en conserveren. Natuurlijk niet gek wanneer je bedenkt dat de NVWHT gezamenlijk vele jaren ervaring heeft op dit gebied. En juist deze ervaring wilt de NVWHT delen met anderen. Vooral nu zien we de toegevoegde waarde van de NVWHT; met onze kennis en know-how blijft een deel van ons nationaal verleden bewaard.